Yoga og fellesskap

I samarbeid med Yogapaviljongen arrangerer vi Yoga for ukrainere

I Moss er det mange ulike aktører som har samarbeidet om mottak av flyktninger i 2022, særlig flyktninger fra Ukraina.   Det har på mange måte vært en stor dugnad der Moss kommune, frivillige organisasjoner og andre instanser, som for eksempel næringslivet har ulike roller. 

Yogapaviljongen v/ Kristin Kilsti startet med gratis yoga for ukrainere på mandager.  Litt senere leste vi dette i Moss avis, den 26. juni 2022:

https://www.moss-avis.no/et-unikt-tilbud-for-ukrainere-i-moss-vi-trenger-denne-timen/s/5-67-1536192  

Denne artikkelen er bak betalingsmur.  Deltakerne ønsket at tilbudet skulle fortsette, men de manglet finansiering.

Rundt den tiden krigen i Ukraina brøt ut, hadde Moss Frivilligsentral søkt om integreringsmidler fra IMDi (via Moss kommune),  til aktiviteter for kvinner (blant annet til yoga).  Fordi krigen nettopp hadde brutt ut endret vi litt på de opprinnelige planene og inkluderte kvinner fra Ukraina i målgruppa i søknaden.  Da vi senere oppdaget  aktiviteten til Yogapaviljongen, var det duket for et samarbeid: Begge parter hadde hadde aktiviteter rettet mot de samme kvinnene, og samarbeidet gjorde at vi kunne nå enda flere i målgruppa.

Det startet med yogatimer på mandager, og etter hvert ble det flere aktiviteter.

På slutten av 2022, søkte vi sammen om - og fikk – midler fra Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus.   Dermed kunne vi fortsette det gode samarbeidet.  Vi fikk midler til ukentlige yogatimer i Moss og på det nasjonale ankomstsenteret i Råde i 2023.   Vi har i løpet av 2023 utvidet med flere aktiviteter, som for eksempel workshops hvor yoga kombineres med samtale (på norsk), samt  Fredagstimen: språktrening og yoga på fredager.  I tillegg til ulike enkeltstående arrangement som dette: 

Fra Moss avis, utdeling av klær, språk, og besøk av klovner, søndag 13. november 2022:

https://www.moss-avis.no/sprakkaf-og-klovner-pa-plass-i-mollebyen/s/5-67-1628862


Dette er et samarbeid som vi innledet fordi vi hadde sammenfallende interesser og sammenfallende målgrupper, på samme tid.   Kanskje har fått til mer enn vi ville fått til hver for oss.   

Yoga hjelper for den fysiske og psykiske helsen, og er et godt verktøy for de som har opplevd stress, traumer og tap.  Yoga fungerer beroligende, styrkende og helbredende.  Deltakerne lærer teknikker de kan bruke i hverdagen, og når de skal ta eksamen eller søke jobb.  Det er et fellesskap for de ukrainske kvinnene, et fellesskap der også nyankomne kvinner inkluderes.












2024 © Moss frivilligsentral