PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I dag er det den internasjonale frivillighetsdagen!

Gratulerer med frivillighetens dag! I dag er det FNs internasjonale dag for frivillighet, og årets tema for dagen er: Volunteers Act First. Here. Everywhere. (Frivillige handler først. Her! Over alt!) Det handler om at frivillige ofte er tidlig ute, enten det gjelder noe som skjer i Moss, eller en større katastrofe et eller annet sted. Og alt er en del av frivilligheten. Det dere gjør som frivillige her i Moss, er en del av noe større! Uten frivillige stopper verden!

I 2017 har Frivilligsentralen flyttet til Frivillighetens hus. Vi har ønsket oss et eget hus for frivilligheten i maaange år, og så plutselig kom det, veldig fort, nesten uten planlegging. Plutselig skulle alt skje veldig, veldig raskt. Og hvis vi ikke hadde vært i frivillighetsbransjen, så hadde vi ikke klart å komme i mål. Takket være mange, mange hjelpere har vi skaffet møbler, malt osv. Og det er blitt veldig fint her! Vi får mange spørsmål om huset... Dette er frivillighetens hus, et hus for frivillige organisasjoner. Therese og Torill jobber fortsatt i Eldreliv og Frivilligsentralen. Vi er fortsatt i frivillighetsbransjen, ikke i serveringsbransjen… Frivillighetens hus er som et kollektiv, der alle må plukke opp sine egne sokker og gå ut med sitt eget søppel. Det kan være utfordrende noen ganger.

Noen av aktivitetene våre er flyttet hit, noen er andre steder, og vi håper at dere som er frivillige kommer mer innom. Av og til har vi tid til å snakke med dere, av og til er vi fryktelig travle. Men det er som regel plass til dere, vi har aviser og kaffe. (Men ikke på fredager!) Og… vi har mange oppgaver til frivillige!

Dette året har vært alt, alt for travelt. Neste år håper vi å få mer tid til blant annet temamøter for frivillige. En av tingene vi har tenkt å snakke om er hva frivillige kan gjøre, og ikke gjøre, hvor grensene går for frivillig innsats, og hva som er det offentliges jobb. Dette handler også om at frivillige kan si nei til enkelt oppgaver, eller til deler av en oppgave. Det er ikke sånn at hvis du har sagt ja, så må du ta det som kommer. Vi har snakket om, litt på spøk, men faktisk på alvor, om frivillige kan nedlegge arbeidet, eller streike. Frivillige er ofte i ja-bransjen, men vi må tenke på at vi også skal være litt i nei-bransjen. Frivillige skal ta vare på seg selv, og ikke finne seg i hva som helst. Det er mange slags frivillige, noen er alene, noen er i grupper. Noen er veldig synlige, andre er mer usynlige. I dag vil vi gjerne snakke om alle disse frivillige, i Moss og i verden. Tusen, tusen takk for den innsatsen dere gjør! Enten den er stor eller liten, så er den en del av frivilligheten!

Noen tenker på frivilligheten som gratis arbeidskraft eller supplement til det offentlige. Men det er jo motsatt! Først kommer familie og frivillige, så kommer det offentlige, velferdssamfunnet, som et supplement som skal sørge for at alle får oppfylt sine rettigheter. Vi må passe på at ordet frivillig sies på en sånn måte at vi forstår at det er noe verdifullt, noe viktig! Og at innsatsen er en del av noe større, i hele verden. Gratulerer med dagen!

Bildene er fra markeringen i går, mandag 4. desember 2017.

 

IMG_6284 – Kopi.JPG
IMG_6281 – Kopi.JPG
IMG_6287 – Kopi.JPG
IMG_6289 – Kopi.JPG
IMG_6290 – Kopi.JPG
IMG_6296 – Kopi.JPG
IMG_6297 – Kopi.JPG
IMG_6300 – Kopi.JPG
IMG_6302 – Kopi.JPG
IMG_6303 – Kopi.JPG
IMG_6304 – Kopi.JPG
IMG_6305 – Kopi.JPG
IMG_6307.JPG
IMG_6308.JPG
IMG_6315.JPG
IMG_6321.JPG
IMG_6316.JPG
IMG_6322.JPG