Hva vi gjør for flyktninger fra Ukraina

Her finner du informasjon om hva vi i Moss Frivilligsentral gjør for flykninger fra Ukraina


Først og fremst kommer de til å trenge en god nabo

Moss Frivilligsentral er en av organisasjonene i Moss som kan bidra i dugnaden med å ta imot flyktninger fra Ukraina.  Vi samarbeider med Moss kommune og mange andre aktører, blant annet bruktbutikken HappyHand.

De fleste av de som kommer hit kjenner allerede noen her, de har en slektning eller en venn i Moss, og de har ønsket seg til Moss.  Det betyr at de kanskje har noen som kan hjelpe dem med å etablere seg her.   Skulle det komme noen som ikke allerede har en forbindelse til Moss, vil de kanskje ha mer behov for hjelp.


Hvis du vil bidra kan du gi penger til en av de frivillige organisasjonene som hjelper folk fra Ukraina.    Men det flyktningene virkelig kommer til å trenge er en god nabo, et fotballag hvor barna kan bli integrert i, eller noen å snakke norsk med. Det er det som blir den store dugnaden.


Dette er noe vi som frivilligsentral og våre frivillige kan gjøre:

  • Skaffe utstyr

Vi kan si ifra når det trengs møbler, kjøkkenutstyr osv. til ukrainere som skal bosettes.  Vi kan ikke ta imot noe av dette på sentralen, og vi kommer til å bruke lokale nettverk i de områdene det gjelder.   Dette skyldes at vi ikke vil ha mer utstyr enn akkurat det vi trenger.

  • Være en flyktningevenn

Vi kan si ifra når det trengs frivillige guider / flyktningevenner.  Noen av flyktningene vil ønske å bli kjent med noen som kan vise dem vei til ulike ting i nærmiljøet der de bor og i Moss sentrum, og forklare hvordan ting fungerer i det norske samfunnet.  Noen vil rett og slett ha behov for et medmenneske eller en god nabo.

  • Hjelpe til med språk

Vi vil etter hvert ha behov for frivillige som kan oversette, og frivillige som vil lære bort norsk.


Dette er noe av det flykninger fra Ukraina kan gjøre:

Dere kan delta på våre aktiviteter som sangkor, strikkekafe, språkkafe, reparasjonskafe osv.   

Dere kan også være frivillige, det vil si hjelpe til med våre aktiviteter, kanskje også med oversettelse.


Dette er vår holdning:

Ukrainerne kommer fra en krig, de er kanskje slitne, og de må selv få legge premissene for hva de skal ta imot av hjelp. Det de kommer til å trenge er først og fremst et medmenneske.  

Det er viktig er å ta utgangspunkt i det de allerede er interessert i.  Noen av barna er interessert i fotball.  Noen spiller kanskje et instrument.  Vi tror at de fleste kommer til å delta i aktiviteter i nærheten av der de bor.

Ting må skje i deres eget tempo.  De skal møtes med respekt, og tingene de får skal være rene og pene.  Det kan tenkes at ukrainere kan bli spesielt utsatt for sosial dumping eller andre uønskede henvendelser.  De skal ikke rekrutteres som billig arbeidskraft.


Frivillighetens rolle i Norge

Frivilligheten er en del av dugnaden med bosetting av ukrainere i Norge.  Frivillige organisasjoner kan bidra til å inkludere flyktninger i allerede eksisterende møteplasser og aktiviteter.  Det er mye engasjement og kompetanse innen frivilligheten.  Organisasjonene kan bidra til at det skapes trygghet og tillit til det norske samfunnet.  

Frivilligheten i Norge har flere roller:

  • Frivilligheten er en uavhengig aktør som kan være til stede for de som kommer og kan hjelpe til med praktiske ting.  
  • Frivilligheten har også en  rolle som vaktbikkje.  Vi kan si ifra om det vi ser hos driftsoperatører og myndigheter.
  • Noen frivillige organisasjoner, som for eksempel Røde Kors kan hjelpe til med oppsporing av familiemedlemmer. 

Hver enkelt frivillige organisasjon må selv finne ut hva deres rolle er.  Hva er de ekstra gode til?  Målet er at de som komme skal bli en del av samfunnet de bor i. 

Frivillige organisasjoner har systemer for kvalitetssikring, eventuell opplæring, og oppfølging av de frivillige.   Derfor bør kontakten gå via organisasjoner.  Organisasjonene har varierende kapasitet, og pandemien har tæret på noen av organisasjonene.  


En av kommunens roller kan være å vise vei til de mange frivillige organisasjonene.  I hver enkelt kommune må man finne ut av hvilken rolle kommunen skal ha og hvilken rolle frivilligheten skal ha.

2024 © Moss frivilligsentral