Bruk av spill for å lære språk

Til dere som driver med språkkafe og språktrening, her er noen ideer. Det viktigste på en språkkafe er samtalen mellom deltakerne, med man kan bruke spill av og til for å variere.

Lære språk med spill og morsomme teknikker 

Denne artikkelen handler om spill man kan bruke på språkkafe eller på norsktrening.  Spill og morsomme teknikker kan gjøre det lettere å lære språk, og variasjon er viktig.  Vår språkkafe varer 1 ½ time, det er ganske lenge.  Da kan det være greit å variere litt.

Med spill som et tillegg til alt det andre vi gjør, blir det litt mer lek og litt mindre alvor.  Her er noen av de spillene vi har brukt: 

  • Alias junior – kort med bilder
  • Terninger med bilder – man kan lage setninger ut fra terningene
  • Hei – et spill om følelser, tanker og situasjoner
  • Scrabble junior og Scrabble
  • New Amigos – sjekk ut New Amigos her: https://store.newamigos.com/  De har også utviklet apper for språklæring (blant annet norsk/ukrainsk)
  • Andre spill, bruk fantasien!

Man trenger ikke å følge «reglene» for spillene, de kan brukes på ulike måter.  Med terningene kan man for eksempel lage setninger, og dette kan varieres i vanskelighetsgrad.  

New Amigos:


Språkspillet New Amigos er en morsom og inkluderende aktivitet som bygger nettverk mellom folk som snakker ulike språk. Læringen går begge veier, det vil si at den norsktalende lærer et språk,  for eksempel ukrainsk, og den ukrainsktalende lærer norsk.

New Amigos er et spill for språkutveksling og integrering!  Det finnes for flere ulike språk, arabisk, spansk, ukrainsk osv.  Det er morsomt for alle! Du trenger ikke forkunnskaper i språket for å delta, velg mellom tre vanskelighetsgrader fra nybegynner til «ekspert».

Du kan spille noen ganger, eller mange ganger.  Du kan spille på en språkkafe eller blant venner.
 
 
Man bruker de brikkene man har.  Brettet er fra Hei:


Hei, Alias Junior, terninger med bilder og ark med tema:


Hei består av brett og kort:


Terninger med bilder:

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse

Slike terninger kan kjøpes mange steder, disse er fra TGR og Fruugo.  Det finnes en rekke andre spill som kan brukes, med terninger, kort med mere.


Til slutt

Litt om vår språkkafe:

I Moss Frivilligsentral har vi språkkafe og dessuten språktrening for ukrainere.  

En presentasjon av språkkafeen ligger her på hjemmesiden vår: https://moss.frivilligsentral.no/aktivitet?sprakkafe&Id=3127

Jamie Johnston har skrevet doktorgrad om språkkafeer, https://www.oslomet.no/om/ansatt/jamijo/  Hun skriver blant annet om gjensidigheten og om «vennskapspotensialet» i språkkafeene.

Språkkafeen er ikke et norskkurs, det er et sted der man kan komme og snakke norsk med norsktalende frivillige.  Man må kunne litt norsk for å kunne delta, og språkkafe er et supplement til norskkurs, ikke en erstatning.  

De frivillige er ikke lærere, de er medmennesker som gjerne vil treffe deltakerne for å hjelpe dem å bli bedre i norsk konversasjon. Det betyr at forholdet mellom de frivillige og deltakerne er annerledes enn forholdet mellom lærer og elev.  Det er preget av gjensidighet og jevnbyrdighet, og begge gruppene lærer av hverandre. Det betyr også at de frivillige kanskje bruker andre metoder enn lærere.  Forholdet mellom frivillige og deltakere likner mer på vennskap enn på lærer-elev-forholdet.  

Tema og faste grupper

På språkkafeen har vi ark med tema.  Men gruppene trenger ikke å holde seg dagens tema, de kan snakke om det gruppa ønsker.   Av og til er det dagens tema, av og til helt andre ting.  På vår språkkafe snakker vi, vi leser vanligvis ikke tekster.  Noen av gruppene går også på tur sammen, for eksempel til Moss Kunstforening.  På språktrening for ukrainere har det vært litt mindre tema og litt mer improvisasjon. Vi synes det fungerer best med faste, små grupper.


Vi har også en tekstbasert gruppe som bruker Barbro Torvaldsens metoder og hefter.  Men dette kaller vi ikke språkkafe.


2024 © Moss frivilligsentral