Godt nytt år!

Fortsatt god jul og godt nytt år til alle våre frivillige, samarbeidspartnere og alle venner av Moss Frivilligsentral!

2023 har sannelig vært et begivenhetsrikt år.  Nå er det tiden for å oppsummere året, og for å oppsummere mine 18 år som daglig leder med Moss og Omegn Kvinneråd som eierorganisasjon.  Moss Frivilligsentral har vært på anbud, og fra 1. januar 2024 er det Kirkens Bymisjon som blir min nye arbeidsgiver.

Det blir spennende å bli en del av en større organisasjon.  Frivilligsentralen blir omtrent som før, men det kommer nye aktiviteter, og kanskje til og med en ansatt til etter hvert.  For dere som er frivillige betyr det ikke så store endringer, men vi må registrere dere alle i et nytt system.  

På nyåret kommer vi til å invitere til en markering av overgangen til Kirkens Bymisjon, da får dere også informasjon om hvordan ting blir organisert, om nytt rådgivende organ eller styre, og om muligheter for medvirkning.  

Moss Frivilligsentral har vært tett knyttet til Eldreliv, etter nyttår må vi se på hvordan vi skal fortsette å samarbeide, og på hva vi må endre.  Blant annet vil dere som er frivillige få spørsmål om dere vil være registrert hos Moss Frivilligsentral, Eldreliv, eller begge steder.

På grunn av personvernreglene kan vi ikke overføre frivillige fra et system til et annet, dere må registreres på nytt.  Det blir en fin anledning til å oppdatere hvem som fortsatt er med hos oss, og hvilke aktiviteter dere ønsker å være med på. Frivilligsentralen og Eldreliv har hatt felles erklæring om personvern (GDPR).

Jeg begynte å jobbe som daglig leder i Moss Frivilligsentral 1. januar 2005.  Det har skjedd mange endringer siden den gangen - både raske endringer og naturlig utvikling. En frivilligsentral kan gjøre raske endringer, slik vi for eksempel gjorde i forbindelse med "flyktningebølgen" i 2015, pandemien og krigen i Ukraina. Andre endringer har skjedd mer gradvis, som for eksempel en utvikling i retning flere møteplasser og færre en-til-en-koblinger av frivillige og brukere.  Vi har mer fokus på folkehelse, på ensomhet, og på ønsket om å engasjere seg.  Vi har fått en bredere vifte av aktiviteter, med for eksempel språkkafe, ryddeaksjoner, sangkor, TV-aksjonen osv.

Sosiale medier betyr mer og mer, og har på mange måter vært en liten revolusjon for frivilligheten. Gjennom sosiale medier når vi ut på helt andre måter enn tidligere.  

Frivilligheten er blitt mer profesjonalisert.  Ikke nødvendigvis i form av flere ansatte, men mer faglig begrunnelse for det vi gjør og hvorfor vi gjør det.  Det er et tankekors at det finnes firma som tar betalt for det vi i frivilligsentraler gjør gratis.  Det er på en måte både et framskritt og et tilbakeskritt.  Nå er det mye enklere å bestille varer til hjemlevering, det kan for mange bety bedre livskvalitet og selvstendighet, og flere valgmuligheter - man blir ikke avhengig av om det finnes frivillige som kan bidra.  Det er faktisk sånn at man kan betale 500-1000 kroner pr time for besøk, mens frivillige besøksvenner er gratis...

Frivillig innsats er blitt viktigere enn noensinne, ikke minst i disse dager der mange sliter med å få endene til å møtes. Også det fører til at vi må endre oss litt på frivilligsentralen. Den enkelte frivillige gjør en individuell innsats, og mange frivillige gir uttrykk for at de ikke gjør så mye, "det er jo så lite det jeg gjør".  Men til sammen utgjør disse små individuelle innsatsene en enorm kollektiv innsats.  Frivillig sektor er stor, og uten frivilligheten stopper Norge.

Jeg gleder meg til fortsettelsen, og håper å treffe mange av dere på nyåret, slik at vi sammen kan stake ut kursen for Moss Frivilligsentral, med ny eierorganisasjon, nye utfordringer og "gamle" og nye frivillige.

Torill Sørenssen

Daglig leder, Moss Frivilligsentral


Du kan lese mer om Kirkens Bymisjon i Moss her:

https://kirkensbymisjon.no/byer-og-steder/moss/

Du kan lese mer om personvern her:

https://www.frivillighetnorge.no/verktoy/ha-det-formelle-i-orden/personvern-og-gdpr/n%C3%A5r-har-dere-lov-til-%C3%A5-behandle-personopplysninger

2024 © Moss frivilligsentral