Språkkafeen våren 2024

Vi har en språkkafe på Moss bibliotek onsdager kl 13-15. NB! Kun påmeldte!

Det er minst 5 språkkafeer i Moss.  Vår språkkafe er for dere som allerede kan litt norsk, og som ønsker å bli bedre i norsk muntlig.  Det er faste grupper som møtes hver uke, på hver gruppe er det 2 eller 3 norsktalende frivillige.  De frivillige er vanlige folk som synes det er hyggelig å møte folk med innvandrerbakgrunn - til en prat om løst og fast.  De er ikke lærere, de er frivillige samtalepartnere, de kan ha alle mulige slags bakgrunner, og de liker folk og liker å være med på språkkafe.  Vi har noen helt fantastiske frivillige, som har vært med i mange år.

For å bli med som deltaker på spåkkafeen, må man sende en sms til tlf. 922 98 551 og spørre om det er ledig plass.  Du må kunne en del norsk, du må kunne snakke litt om dagligdagse tema som bolig, mat, likestilling, tradisjoner, barndom, bøker osv. Hvis du vil være med må du sende sms'en selv.  Skoler og firma kan ikke melde på deltakere. Deltakerne må komme hver gang, og må gi beskjed hvis det er en gang de ikke kan.

For å bli med som frivillig, må du kontakte Moss Frivilligsentral.  For tiden har vi 3 grupper på biblioteket, det kan være at det blir behov for en gruppe til i løpet av våren 2024.  Rollen som frivillig er ganske forskjellig fra rollen som lærer, din rolle er mer som en venn eller bekjent, eller en god nabo.  Språkkafe minner om en samtale blant venner, det er ikke undervisning.

"Ja,  dette gjør meg glad!"

Vi har nå (januar 2024) sendt en sms til alle som er påmeldt til språkkafeen, med spørsmål om de fortsetter etter nyttår.  En av deltakerne svarte "ja, dette gjør meg glad". Det er så fint å få slike tilbakemeldinger, og det oppsummerer hva som er hensikten med språkkafe: Det er et sted der man møtes til en prat, man blir kjent med hverandre, og man har det hyggelig sammen.

Vi har ett tema hver gang

Vi har et tema hver gang, og vi har som regel et ark der det står litt om dagens tema. Det er opp til gruppene om de vil snakke om dagens tema, eller om de vil snakke om helt andre ting.  Av og til bruker de arkene, av og til ikke.  Det er ikke nødvendig å forberede seg til dagens tema, men hvis du vil kan du jobbe med temaet etterpå, etter språkkafeen.  Da kan du gå gjennom ordene, eller finne ut mer om temaet.  Her finner du oversikt over tema framover:

Tema før påske 2024

Det er flere språkkafeer i Moss

Det er minst 5 språkkafeer i Moss: Moss Frivilligsentral, Rygge Frivilligsentral, Moss Røde Kors, Moss menighet og Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige (mormonerne) har alle språkkafe.  Kontakt de ulike instansene for mer informasjon.  Den siste (den til mormonerne) heter Språkkafe i Moss på facebook.  Vær obs på at dager og tider kan endre seg fra uke til uke.  Noen har språkkafe på dagtid, noen på kveldstid, og det er mulig å være med på flere språkkafeer.

Språkkafe er bra!

Det er mange som har forsket på språkkafeer, blant annet på vår språkkafe.  Vi tror at man lærer ekstra bra når det er en vennskapelig og avslappet atmosfære.  Vårt mål er at deltakerne skal tørre å snakke, de skal lage setninger og argumentere for sitt syn, uten å være redd for at de ikke snakker helt korrekt.  Det er ikke noe pensum og ikke noen fasit.  I tillegg til at man lærer norsk, blir man kjent med nye mennesker, man lærer om andre kulturer, man får kanskje mer kunnskap og færre fordommer. Noen av gruppene går på utstilling eller tur sammen, noen møtes for å spise mat.  Vi tror at språkkafeer er viktige for integreringen.  Det finnes språkafeer i mange land, fysiske og digitale.  Det har en verdi i seg selv at de frivillige er frivillige, de er ikke betalt, de gjør dette fordi de får så mye igjen for å være frivillig.  Det har også en verdi i seg selv at språkkafeen er på biblioteket, det fører til mange positive "bivirkninger", blant annet at man kan låne bøker eller spørre en bibliotekar.

Ta kontakt på forhånd

Selv om gruppene er på biblioteket, er det lukkede grupper.  Man må avtale på forhånd hvis man vil være med.  Hvis dere representerer et bibliotek, en frivilligsentral eller en annen instans og vil være med en gang, ta kontakt på forhånd.  

Vi har også andre språkgrupper

Denne artikkelen handler om språkkafeen på onsdager på biblioteket.  Vi har også en lesegruppe for innvandrerkvinner på mandager, og språktrening for ukrainere ulike dager. Også dette er lukkede grupper med påmelding på forhånd.  

Til slutt: Takk til våre supre frivillige!  Det er takket være dere at vi kan ha språkkafe!

                                                              

2024 © Moss frivilligsentral