Romania-prosjektet

Er det noen firma som har brukbare pc-er å gi bort?

En laptop for framtiden


Moss Frivilligsentral søker brukte bærbare PC-er fra både bedrifter og privatpersoner. Laptopene skal sendes til Romania og brukes i hjemmeundervisning av Rumenske barn i Ferentari-slummen i Bucharest, slik at de kan fortsette skolegangen sin under pandemien. Ta gjerne kontakt dersom du eller din bedrift har anledning til å bidra.


Covid-19 har lamslått store deler av verden. I de fleste land i Europa har viktige institusjoner blitt satt ut av spill på grunn av pandemien. I Romania har pandemien slått til så hardt at myndighetene har sett seg nødt til å stenge alle landets skoler på ubestemt tid.


Med stengte skoledører i hele Romania har undervisningen blitt flyttet over på Internett. Dette medfører problemer for mange barn, spesielt de fattige. I Romania forekommer det fremdeles at barn vokser opp i hjem som ikke har innlagt hverken strøm eller Internett – og langt mindre har råd til IT-utstyr til familiens barn. Denne utfordringen jobber et team i organisasjonen Casa Bună («Det Trygge Hus» på norsk) i Bucharest med å takle. De arbeider for å gi barn fra fattige hjem muligheten til å fortsette sin skolegang online, selv i disse vanskelige tider. Casa Bună eier et hus i Bucharest, med samme navn, som barn kan bruke som en trygg havn. I huset jobber de med å tilby barn tilgang på utdanning, helsetjenester og yrkesopplæring.


Teamet i Casa Bună hjelper barn og deres familier i et av Europas fattigste og mest belastede områder for barn, Ferentari-slummen i Bucharest. Casa Bună er grunnlagt av Valeriu Nicolae, en menneskerettighetsforkjemper som selv har bakgrunn fra fattige kår. Valeriu har kjempet i over 20 år med å jobbe mot diskriminering og for rettighetene til barn som vokser opp i fattigdom i Romania og Europa. Valeriu har blant annet blitt tildelt World’s Children’s Honorary Award 2018 i Sverige for sitt arbeid.


På initiativ fra Irina Mihălcuț, en rumener i Moss som tidligere har samarbeidet med Valeriu Nicolae, har Moss Frivilligsentral inngått et samarbeid med Casa Bună for å støtte deres arbeid i Bucharest ved å samle inn og sende bærbare PC-er til Romania.


«Vårt mål er å samle inn 10 eller flere bærbare PC-er gjennom donasjoner fra individer og bedrifter i Moss og sende disse så snart som mulig til Casa Bună. Sammen med Moss Frivilligsentral og lokale frivillige vil vi samle inn, rense og slette data, og sende datamaskinene trygt til Bucharest», sier Irina Mihălcuț.


Hvordan kan du hjelpe?


Vi satser på å samle inn 10 eller flere bærbare PC-er, i god stand og uten defekter, i løpet av de første ukene av januar 2021. Dersom du vil donere din eller din bedrifts bærbare PC kan du sende en e-post til Moss Frivilligsentral på e-post post@moss.frivilligsentral.no eller kontakte Irina på e-post irina@irinamihalcut.com. Vi følger opp i løpet av de første ukene av 2021. Vi satser på klargjøre og sende PC-ene til Romania innen utgangen av januar 2021.


«Julen og et nytt år kan være en god anledning til å gjøre gode gjerninger. Å donere en brukt bærbar PC vil bidra til å endre livet til et fattig barn. Sammen kan vi bidra til å gjøre 2021 til et bedre år enn 2020 har vært».


Informasjon om Casa Bună: https://asociatiacasabuna.ro/


Informasjon om Valeriu Nicolae: https://worldschildrensprize.org/valeriunicolaeBilder fra Casa Bună:
Casa Bunăs logo:Sosiale media

2021 © Moss frivilligsentral